فناوری اطلاعات سلامت
فناوری اطلاعات سلامت یا Health Information Technology هم به معنی استفاده از تکنولوژی یا فناوری اطلاعات به منظور ارتقا بهداشت و سلامت می باشد.
در عصر ارتباطات و تکنولوژی، تمامی کارهای ساده تا سخت و پیچیده با استفاده از تکنولوژی آسان و آسان تر شده است و هدف پژوهشگران، محققان و مخترعان استفاده از فناوری های محاسباتی و انفورماتیک برای مراقبت های بهداشتی، تشخیص، درمان، پژوهش های دارویی و … است.
در ادامه به مزایای استفاده از فناوری اطلاعات سلامت، دستاوردهای استفاده از فناوری اطلاعات سلامت در جامعه، معرفی یکی از محصولات ساخته شده و … خواهیم پرداخت. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
فناوری اطلاعات سلامت چیست؟
فناوری های نوین در حال پیشرفت هستند و دنیا شاهد رشد تاثیر فناوری اطلاعات در حوزه پزشکی از جمله در بحث تشخیص، درمان و تحقیقات می باشد. در ابتدای مطلب به طور مختصر به معنا و مفهوم فناوری اطلاعات سلامت اشاره شد، اگر بخواهیم فناوری اطلاعات سلامت را کامل تر تعریف کنیم : استفاده از اطلاعات پردازشی (نرم افزاری و سخت افزاری) که با ذخیره سازی، اشتراک گذاری، و بهره مندی از اطلاعات در این زمینه ارتباطات و تصمیم گیری در حوزه سلامت را ساده تر می کند.
به طور کلی، فناوری اطلاعات سلامت یک علم میان رشته ای است که ترکیب علم پزشکی و مهندسی فناوری می باشد.
تکنولوژی (فناوری) معنایی گسترده دارد و با کاربرد دانش ابزارها و صنایع دستی و نحوه اثرگذاری آن ها و کنترل و سازگاری با محیط سرو کار دارد. در فناوری اطلاعات سلامت از فناوری (تکنولوژی) برای انتقال اطلاعات سلامت استفاده می شود. همانطور که در ابتدا اشاره شد، در این حوزه از علم انفورماتیک نیز استفاده می شود. در واقع انفورماتیک سلامت به نقطه اشتراک علوم ارتباطات، تکنولوژی و مراقبت بهداشتی و کاربرد و اشتراک اطلاعات در حوزه پزشکی با استفاده از علوم مختلف همچون ریاضیات، کامپیوتر، روانشناسی و غیره می پردازد و با دستگاه ها، منابع، ذخیره سازی اطلاعات، بازیابی اطلاعات و استفاده از اطلاعات در حوزه پزشکی و سلامت سرو کار دارد.
مزایای فناوری اطلاعات سلامت
همانطور که اشاره شد فناوری اطلاعات سلامت به طور کلی برای ارتقا سلامت جامعه مفید است ولی در این قسمت به صورت جزئی به مزایای فناوری اطلاعات سلامت خواهیم پرداخت.
با فراهم سازی اطلاعات مورد نیاز باعث ارتقا کیفیت خدمات مختلف بهداشتی و درمانی می شود.
باعث کاهش محسوس هزینه های بهداشت و درمان می گردد.
کاهش قابل توجه خطاهای پزشکی ناشی از دسترسی ضعیف به اطلاعات مورد نیاز پزشکی می شود.
موجب افزایش کارایی نظام اداری و پزشکی و همچنین باعث کاهش کاغذبازیهای اداری می گردد.
دسترسی به انواع خدمات پزشکی با هزینه های به صرفه را افزایش می دهد.
کد گزاری اطلاعات پزشکی بیماران
ارائه گزارش دقیق برای پزشکان و بیماران
تشخیص زودهنگام شیوع بیماری ها
ردیابی و کنترل بیماری های مزمن
تحقیق و توسعه دارویی
درمان پزشکی و مراقبت از بیمار
و …
معرفی یکی از دستگاه های حوزه فناوری اطلاعات سلامت
دستگاه های بیورزونانس همچون دستگاه بیوفیلیا لوتوس یکی از دستگاه های ساخته شده در حوزه فناوری اطلاعات سلامت می باشد. اگر بخش های قبلی را با دقت مطالعه کرده باشید، می توانید آن را با توضیحاتی که در رابطه با دستگاه های بیورزونانسی ارائه خواهیم داد، انطباق دهید.
در ساخت دستگاه های بیورزونانسی از تکنولوژی هوش مصنوعی استفاده شده و تمامی اطلاعات فرکانسی بدن (فرکانس سلول ها، بافت ها، ارگان ها، DNA و RNA ها) به صورت دیتا بیس ذخیره شده است. از این اطلاعات برای تشخیص بیماری ها استفاده می شود. با توجه به تکنولوژی هوش مصنوعی به کار رفته در این دستگاه ها، امکان پیش تشخیص بیماری یا تشخیص زودهنگام بیماری قبل از بروز علائم بالینی وجود دارد. همین ویژگی باعث کاهش هزینه های تشخیصی، درمانی و همچنین ارتقا سلامت بیمار و نهایتا جامعه می شود.
برای درمان بیماری ها نیز در این دستگاه اطلاعات فرکانسی تمامی داروهای شیمیایی، داروهای گیاهی، سنگ های درمانی و … نیز وجود دارد که پزشک یا درمانگر می تواند به جای استفاده از درمان با داروهای شیمیایی از فرکانس آن ها استفاده نماید. ارائه گزارشات ساده و قابل فهم از نتایج آنالیز و درمان یکی دیگر از ویژگی های دستگاه بیوفیلیا لوتوس می باشد.
ضمنا برای جلوگیری از کاغذ بازی های مرسوم، نرم افزار دستگاه بیوفیلیا لوتوس به گونه ای طراحی شده است که امکان ایجاد هزاران پرونده الکترونیکی در نرم افزار وجود دارد و پزشک می تواند یک پرونده کامل پزشکی برای بیمار ایجاد کرده و در هر زمانی به آن دسترسی پیدا کند. این دستگاه در بعد تشخیصی بسیار توانمند بوده و قادر به تشخیص هزاران بیماری و شناسایی وجود میکروارگانیسم ها بدون نیاز به خونگیری و نمونه برداری و صد در صد غیرتهاجمی می باشد که همین مسئله هم در کوتاه شدن پروسه تشخیص و درمان موثر است و هم در صرفه جویی در وقت و هزینه تاثیر بسزایی دارد.